אימון עסקי או ייעוץ עסקי?

אימון עסקי או ייעוץ עסקי? איך נדע מה אנו צריכים?

אנשים רבים נוטים לעיתים לבלבל בין צמד המילים אימון עסקי (Business Coaching) לבין המילים ייעוץ עסקי (Business Consulting) אך שני המושגים, למרות ששניהם נמצאים באותו התחום הינם שונים בתכלית וראוי שנבחין ביניהם.

אנשים בעלי יוזמה עסקית מאמינים ביכולת שלהם ליצור ולחדש, להביא לעולם מערכת עסקית חדשנית שתספק ותענה על צורך של אנשים מסוימים ובהתאם לכך,

המערכת העסקית תתוגמל ותתפתח. על מנת להביא את הרעיון מהכוח אל הפועל, היזם זקוק לשני כלים עיקריים:

 

הראשון הוא, פיתוח היכולות האישיות הטמונות ביזם עצמו, היכולות המיוחדות איתן נולד, יחד עם הכישורים אותם רכש במהלך החיים.  בראש ובראשונה, נדרשת תשומת לב והכרה ביכולותיו אלה ובהמשך, הבאת יכולות אלה אל פני השטח ויישומן במציאות. בכל יזם עסקי קיימות יכולות אינדיבידואליות המייחדות ומבדלות אותו מיזמים אחרים, אוסף התכונות המשתלבות אך ורק אצלו, תכונות אופי יחד עם נסיון חייו ותכונות אלה, יהיו הכוח המניע של היזמות שלו. הכלי המאפשר להתבונן ולאבחן מהן אותן יכולות בשלב הראשון, ומהי הדרך הנכונה והיעילה ביותר להשתמש בהן בשלב השני, נקרא אימון עסקי.

אימון הוא כלי רוחב הנוגע בכל תחומי העסק ובאתגרים רבים העומדים בפני היזם. חברת הייטק ישראלית תל אביבית, שהוקמה לפני כמה שנים על ידי יזמית מבריקה, פיתחה מוצר מוצלח ביותר, גייסה משקיעים, ועד מהרה הפכה לאחת החברות המצליחות בשוק. כאשר גדלה החברה, שכרה היזמית מנהל בכיר, לניהול החברה. כעת עמדה היזמית מול אתגר גדול ביותר, של עמידה מול שיטת ניהול שונה בתכלית משיטת הניהול שלה, יחד עם עבודה משותפת עם מנהל ותיק ובעל ניסיון. אחת מנקודות העוצמה האישיות של אותה יזמית היו בין היתר, היכולת הבין-אישית המופלאה שלה, אך במצב החדש שנוצר, היא מצאה עצמה מתקשה מאד להביא אותה לידי ביטוי, נוצרו חיכוכים בינה ובין אותו מנהל והמצב יצר אצלה תסכול רב.

באמצעות אימון יכולותיה האישיות והתאמתן למצב החדש, הצליחה היזמית לפתח ערוץ תקשורת מתאים יותר, לשנות את אופן הניהול שאליו היתה רגילה, ולאפשר למערכת כולה לעבור טרנספורמציה חיובית.

 

השני הוא שימוש בכלים קיימים. בכולנו קיים הרצון לחדש ולהביא לעולם את הדבר הבא, הרעיון שלא היה קיים קודם. כשאנו מתבוננים ביזמים וממציאים ששינו את פני העולם ונכנסו אל ההיסטוריה, במבט ראשון נדמה שהם הביאו חדשנות שלא נראתה כמותה, פיתחו והביאו רעיון חדש בתכלית. אך אם נתבונן מקרוב, נוכל לראות שכל רעיון חדש, מונח ומתבסס על רעיונות קודמים. ממש כמו שצייר גדול המצייר ציורים שלא נראו כמותם, משתמש בטכניקות קיימות, כך גם הוא אצל היזם העסקי. הכלי המאפשר קבלת ידע ספציפי ויעיל מתוך ניסיון מצטבר נקרא ייעוץ.

ייעוץ הוא לרוב ספציפי יותר, המיקוד של ייעוץ יהיה באתגר ספציפי למשל: אחד האתגרים הגדולים של עסקים הוא נושא התמחור. כמה עולה לרכוש את המוצר שלנו? יכול להיות שהתשובה הנכונה תהיה "המחיר הגבוה ביותר שאנו יכולים לגבות עבורו" אך האם תשובה זו לוקחת בחשבון את כל האפשרויות? בתוך שאלת התמחור נכנס גם עניין המיתוג, האם המוצר שלנו משדר יוקרה או דווקא עממיות ונגישות? בנוסף למיתוג ישנה גם שאלת האמינות אל מול הלקוחות, אם מחר ימכר מוצר דומה בשוק במחיר נמוך בהרבה, מה יחשבו הלקוחות? אלו הן רק כמה דוגמאות לשאלות שעליהן ניתן לקבל תשובות באמצעות ייעוץ טוב ובכך, להגיע להחלטה הנכונה.

 

להלן טבלת הבדלים בין אימון עסקי לייעוץ עסקי:

 

אימוןייעוץ
מיקוד פנימימיקוד חיצוני
חיזוק יכולותקבלת מידע
עבודה רוחביתעבודה נקודתית
פתיחת אפשרויותצמצום אפשרויות

 

 

היכולת לקבל עזרה חיצונית היא היכולת הגדולה ביותר עבור כל יזם. קל לנו לראות אחרים הזקוקים לייעוץ חיצוני, להבחין בנקודות התורפה הקיימות אצל אנשים סביבינו אך היכולת לראות ולקבל נקודות אלה אצלינו היא יכולת מרשימה ביותר. האנשים המצליחים ביותר בעולם הם אלה המוכנים להתבונן בנקודות החולשה שבהם ובכך, נפתחת בפניהם האפשרות לחזק מקומות אלה, לשפר ולהשתפר בהן. כל אחד מתחומי הייעוץ השונים מגלם בתוכו אתגר התבוננות גדול.

תחום האימון, דורש מאיתנו לקבל את העובדה, שאומנם יש בנו יכולות כבירות ויחודיות, אך הן עדיין לא ממשות את מלוא הפוטנציאל הגלום בהן. תובנה זו, יודעים היטב ספורטאים מקצועיים. גם לאחר שנים רבות של אימון אינטנסיבי, תמיד קיים הצורך במבט חיצוני ומקצועי כדי להשיג את התוצאה הטובה ביותר.

תחום הייעוץ, דורש מאיתנו את ההכרה בכך שאנחנו לא יודעים הכל, שייתכן וקיים מידע שאנו לא חשופים אליו, או שאין ביכולתינו לנתח את המידע הקיים באופן הנכון. ממש כשם שכאשר נתקל בבעיה משפטית, לא נפנה ללימודי משפטים, אלא נפנה לעורך דין מנוסה, כך גם בכל התחומים והאספקטים האחרים הקיימים בעסק שלנו.

היכולת להשתמש בסיוע חיצוני, בין אם לאימון ובין אם לייעוץ, דורשת ענווה גדולה, ענווה היא התכונה החשובה ביותר לכל מנהיג דגול או במילותיו החריפות והמדוייקות של הסופר הצרפתי ז'ורז' ברנאוס:

"הענווה חוסכת מאיתנו את אימת ההשפלה"

 

נסו להתבונן פנימה אל עצמכם, התבוננו החוצה על העסק שלכם, שאלו את השאלה, מה היה יכול להיות טוב יותר? מה ניתן לשפר? האם אנחנו מנצלים את מירב היכולות שלנו באופן האולטימטיבי שהיינו רוצים? האם ישנם אתגרים שייתכן ואנשים אחרים כבר התמודדו איתם בעבר? מהן נקודות התורפה שלנו? מהן נקודות התורפה של העסק?

 

מאמר זה, יחד עם שאלות מסוג זה יסייעו לכם להבין האם אתם יכולים למצוא ולקבל עזרה חיצונית ואם כן, מהו התחום שבו תוכלו להסתייע, האם בתחום האימון או דווקא בתחום הייעוץ? ואולי בכלל שילוב נכון שני התחומים הוא הנכון ביותר עבורכם?

 

 

 

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים. רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.